Weg met de kantoortuin - Hoe je met neuromarketing een kantoor inricht

    Hoe zorg je ervoor dat mensen graag naar kantoor komen? En dat ze er productief zijn maar zich ook goed kunnen ontspannen? Dat ontdek je door de associaties die zij hiermee hebben te onderzoeken in het brein. Robert Walters is het eerste kantoor ter wereld dat ingericht is volgens neuro-onderzoek. Hoe dat is aangepakt en wat de resultaten zijn lees je hieronder. Je kunt ook de video bekijken.

    Klant hoogerwerf_Robert_Walterslogo
    Gebruikte technieken
    lees verder

    Achtergrond


    Goede medewerkers zijn schaars en in de huidige arbeidsmarkt hebben zij de werkgever voor het uitkiezen. Naast de traditionele factoren en secundaire arbeidsvoorwaarden, spelen tertiaire voorwaarden een belangrijke rol: het kantoor en de inrichting. Met een pooltafel of een 'bruin café’ in de kelder kom je vandaag de dag niet meer weg.

    Maar hoe creëer je een kantooromgeving waar de medewerkers zich prettig voelen en productief blijven? Anders gezegd; een effectieve inrichting? Met die briefing schreef werving en selectie bureau Robert Walters een pitch uit voor een nieuw in te richten kantoorpand aan de Zuidas in Amsterdam.

    Een pitch die werd gewonnen door Interieur Designbureau Hoogerwerf die samen met neuro-adviseur Martijn den Otter ons vroeg om te ontdekken wat de onbewuste indrukken zijn die onze gemoedstoestand en prestaties beïnvloeden. En hoe de verschillende designs scoren in het brein.

    (De video hieronder neemt je mee in het gehele proces en  showt je prachtige beelden van het kantoor. Lees verder om meer inzicht te krijgen in hoe we dit hebben onderzocht).

     

    De onderzoeksvragen

    • Kan het effect van verschillende kantoor-designs op de gemoedstoestand van medewerkers onderzocht worden?
    • Kunnen neurologische en psychologische inzichten leiden tot een beter klimaat om in te werken?


    Onderzoeksopzet


    Het onderzoek bestond uit twee deelstudies.

    Het eerste deel bestond uit interviews met de medewerkers waarin opzoek werd gegaan naar de behoeften van de mensen bij Robert Walters.

    Het tweede deel was een fMRI-onderzoek naar de beleving van die behoeften. 

    Op basis van de behoeften die de medewerkers bewust met de interviewer hadden gedeeld, werden er designs ontwikkeld en vertaald in drie verschillende stijlen moodboards: techno, competitief en huiselijk (zie hieronder).

    Hoogerwerf_moodboards

    Met fMRI is onderzocht hoe het brein reageert op de verschillende stijlen en welk designstijl het best bij Robert Walters zou passen.

    Om zeker te weten dat we de verschillende stijlen met elkaar vergelijken en niet toevallige onderdelen, werden er van iedere stijl drie verschillende designs gemaakt. En per design ook nog eens vijf verschillende toepassingen in de vorm van receptie, vergaderruimte, werkplek, restaurant en een interview-ruimte. 

    Het unieke van een fMRI-onderzoek is dat je afzonderlijke emoties kunt meten die door een stimulus worden opgewekt, bijvoorbeeld een design van een vergaderzaal.

    In het onderzoek werden positieve emoties zoals verwachting, vertrouwen, begeerte, betrokkenheid en aandacht gemeten, maar ook negatieve emoties zoals angst, gevaar en afkeer.

    Door alle afbeeldingen van één stijl met elkaar te verrekenen en dit te  vergelijken met de verrekening van overige twee, konden we zien welke design-stijl over het algemeen het beste past bij Robert Walters. Door binnen het winnende design te kijken naar de drie varianten per ruimte, zie je hoe een specifieke ruimte ontworpen moet worden. 

    Resultaten werkplek

    Competitieve setting is de winnaar

    Een opvallend resultaat wat niemand had verwacht, was dat de  competitieve setting het best scoorde van de drie stijlen. In de balans tussen positieve en negatieve emoties, zie je in de afbeelding hieronder dat 'competitief' het best scoort. Het wekt meer positieve dan negatieve emoties op. Hierna scoort de huiselijke stijl het beste en techno het minst goed.

    Onbewust vinden medewerkers blijkbaar dat er op het werk iets moet bereikt worden, dat er een prestatie moet worden geleverd.

    Neuro-kantoor - competitieve setting scoort het best

    In het breinpatroon hieronder is te zien dat de competitieve hoog scoort op verwachting/beloning (Expectation), aantrekkelijkheid (Desire) en betrokkenheid (Involvement). Belangrijke emoties als het gaat om je goed voelen in een werkruimte. De Eye Tracking resultaten laten zien dat het vooral de mensen en de handelingen zijn die de aandacht trekken. 

    Neuro-Kantoor breinpatroon competitief



    Techno sfeer wekt afkeer en angst op

    Kijkend naar het breinpatroon van de Techno setting hieronder, valt op dat Techno de emoties afkeer (Disgust) en angst (Fear) opwekt. Daarbij scoort het erg laag op de emoties opwinding (Lust) en verwachting (Expectation); belangrijke emoties om je goed te voelen in een ruimte.

    Met Eye Tracking hebben gekeken naar waarom techno zo slecht scoorde. De resultaten laten zien dat het komt door de vreemde camerastandpunten en de Hi-Tec gadgets (zie rechter afbeelding hieronder). Vreemde camerastandpunten activeren gevoelens van afkeer en angst. Ook moeten gadgets geen gedoe opleveren, het moet gewoon werken. 

    Neuro-Kantoor breinpatroon Techno



    De Huiselijke setting scoort goed, alleen voelen mensen zich er niet bij betrokken

    Gemiddeld genomen scoort de Huiselijke setting goed. Zoals te zien is in het breinpatroon hieronder scoort het hoger dan gemiddeld op herkenbaarheid (Familiarity). Echter zorgt deze sfeer voor een gemiddeld lage score op betrokkenheid (Involvement) en aantrekkelijkheid (Desire).

    De reden dat er weinig betrokkenheid wordt opgewekt, komt voornamelijk doordat een te huiselijke sfeer niet verwacht wordt in een bedrijf. Het past als het ware niet binnen het bedrijfsleven. 

     

    Neuro-Kantoor breinpatroon Huiselijk

     

    Resultaten voor de afzonderlijke ruimtes

    Ontspanningsruimte

    Belangrijke emoties voor de ontspanningsruimte is begeerlijkheid, zaken die primair belonend zijn (denk aan eten en drinken) en rust. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er geen opvallende zaken die de aandacht vragen aanwezig hoeven te zijn.

    Interview ruimte

    Interessant is het om te zien dat voor de interview ruimte het van belang is dat de ruimte aandacht en verwachting opwekt. Ook de afwezigheid van angst is in een dergelijke setting van belang.

    Daarom des te meer opvallend dat van tevoren werd gedacht dat sollicitatiegesprekken vooral in een afgesloten ruimte moesten plaatsvinden. De fMRI-resultaten lieten juist zien er in gesloten ruimtes juist angst opgewekt wordt. Kandidaten (en overigens ook de interviewers) zitten veel liever in een open ruimte. 

    Focus ruimte

    De emoties die worden opgewekt in een focus ruimte zijn aandacht (Attention) en opwinding (Lust). Opwinding is hier een interessante, wat verklaard kan worden doordat je interesse hebt in het werk dat moet gaan plaatsvinden.

    Overleg ruimte

    Uit de resultaten bleek dat 'overleg' een complexe aangelegenheid is. Er is vertrouwen (Trust) nodig en aandacht (Attention), maar vooral geen negatieve emoties. Mensen moeten zich in een ander kunnen verdiepen en dit vraagt om betrokkenheid (Involvement)Vervolgens is er een verwachting (Expectation); over de uitkomst of over de samenwerking.

    Samenkomst ruimte

    Een samenkomst heeft iets fijns, iets gezelligs. De belangrijkste emoties die hiervoor opgewekt moeten worden zijn aandacht (Attention) en verrassing (Novelty). We willen dus graag wat aandacht en iets verrassends zien of meemaken.

    Real life uitvoering van de resultaten

    Na het onderzoek heeft het designbureau Hoogerwerf het pand ingericht volgens de onderzoeksresultaten en aanbevelingen. Hieronder zie je een aantal foto's van het kantoor. Ga naar dit blog voor nog meer diepgang over de daadwerkelijke inrichting en beluister hieronder de de BNR uitzending.

     

    Robert_Walters_Neurokantoor_Grand_CafeDe samenkomst ruimte - het  Grand cafe - dat zeker iets fijns en gezelligs uitstraalt

    Robert_Walters_Neurokantoor_Sollicitaties
    Het Grand cafe wordt ook voor sollicitatiegesprekken gebruikt, een open ruimte wat minder angst opwekt

    Robert_Walters_Neurokantoor_Overlegplekken
    Ook is er gedacht aan de meer traditionele plek voor overleg of een sollicitatie

    Robert_Walters_Neurokantoor_overlegruimte
    Een mooie overleg ruimte die open voelt en waar angst weggenomen wordt

    Robert_Walters_Neurokantoor_Bufferzone
    De ontspanningsruimte of 'bufferzone' is voorzien van vogelgeluiden, echt hout en mos en uit de geurpods komt een aroma van vijgen.

    Robert_Walters_Neurokantoor_Yogaruimte
    En om nog meer te ontspannen kun je naar de yogaruimte

    Robert_Walters_Neurokantoor_Arena
    En om te knallen, echt even aangezet te worden, kun je naar de Arena. Rood, zo bleek uit het onderzoek, geeft juist energie

    Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

    Wij werken samen met

    uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA