Imago onderzoek

Je wilt dat jouw merk het juiste gevoel oproept bij jouw publiek. Onderzoek daarom het imago op de plek waar het écht ontstaat: in het brein . Zo ontdek je welke (onbewuste) associaties en emoties jouw merk oproept, en of dat klopt met wat jij wilt uitstralen. Dat geeft richting en houvast voor jouw merkstrategie.

Lees hieronder meer over hoe imago-onderzoek werkt, wat het oplevert en bekijk voorbeelden van eerder imago-onderzoek.

0A6515A1-E3CC-42D8-8BDA-F6E5CA9D115C_4_5005_c
Een sterk imago bestaat uit emoties, associaties en herinneringen

Imago onderzoek

 

Het imago van een merk speelt een cruciale rol in het keuzegedrag van consumenten. Niet op basis van rationele afwegingen, maar gestuurd door onbewuste associaties en gevoelens. Denk aan merkassociaties die opvallen, onderscheiden van de concurrentie en passen bij de diepere wensen en waarden van de doelgroep. Een sterk imago sluit aan bij wie de klant wil zijn en wordt gevoed door een consistente merkidentiteit en effectieve communicatie.

Hoe werkt imago onderzoek en wat levert het op?

Om écht te begrijpen hoe een merk wordt ervaren, kijk je niet alleen naar wat mensen zeggen, maar onderzoek je wat er in het brein gebeurt.In het brein ontstaat het merkbeeld: daar wordt bepaald welke associaties blijven hangen, welke campagnes effect hebben, en welke gevoelens uiteindelijk zorgen voor meer loyaliteit, voorkeur en een hogere NPS.

Met imago-onderzoek krijg je inzichten in:

  • De positie van jouw merk in het hoofd van klanten en niet-klanten
  • Nieuwe kansen om je merkidentiteit beter te laten aansluiten bij je doelgroep
  • Welke aspecten van je merk onderscheidend zijn - en welke minder opvallen
  • Het emotionele effect van merkassociaties op voorkeur en loyaliteit
  • Duidelijke aanknopingspunten voor het optimaliseren van jouw merk imago
  • De associaties die de grootste impact hebben op NPS en klantgedrag

Imago onderzoek met neuro: snelle doorlooptijd - resultaten binnen 5-7 werkdagen

Neem contact op

Bewezen effectief

15+ jaaronderzoek

100+merken onderzocht

500+ associaties gemeten

 

Neurensics maakt gebruik van de wetenschappelijk bewezen methode NeuroBranding om imago onderzoek te doen. De methode bestaat uit de techniek Rapid Implicit Association Task (RIAT); het kwantitatief meten van de associatie(sterkte).

De resultaten van het imago-onderzoek stellen je in staat om goed onderbouwde tactische en strategische beslissingen te nemen, omdat je inzicht krijgt in wat klanten voelen, onthouden en verwachten. Daarmee bepaal je gerichter waar je merk kan versterken, differentiëren of groeien.

Bij Neurensics meten we impliciete merkassociaties. Dat betekent dat we geen gebruik maken van traditionele methoden zoals een imago onderzoek vragenlijst. We gaan verder dan wat mensen zeggen, en onthullen wat hun brein écht laat zien.

RIAT

Wij nemen je het werk uit handen

Efficiëntie en gemak staan centraal. Na het afstemmen van de onderzoeksvraag lever je alleen de benodigde stimulus aan. Wij verzorgen de volledige uitvoering: van opzet en dataverzameling tot analyse en rapportage.

module.bigimage.alt

Imago-onderzoek voorbeelden

Denk aan Smint. Zij roepen bewust specifieke associaties op, zoals frisheid, zelfvertrouwen en controle. Door middel van neuro-onderzoek identificeerde Smint kernassociaties zoals ‘fris gevoel’ en ‘geeft zelfvertrouwen’ als bepalend voor het imago. Deze bleken niet alleen positief, maar ook onderscheidend ten opzichte van concurrenten. 

Ook Tele2 zette imago-onderzoek strategisch in. Hoewel het merk inmiddels niet meer actief is in de Nederlandse markt, blijft de campagne van toen een sprekend voorbeeld van hoe je met de juiste merkassociaties een onderscheidend imago kunt bouwen. Tele2 onderzocht welke onbewuste associaties het imago van het merk vormden. Vrijheid en slimme keuze bleken de sleutel: ze versterkten het gewenste beeld en stimuleerden overstapgedrag.

Door deze associaties doelgericht te laden in hun communicatie, wist Tele2 zich helder te positioneren in het brein van de consument. Het resultaat: een verdrievoudigd marktaandeel en een Zilveren Effie in 2018

Onze aanpak

Met onze wetenschappelijk bewezen kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethodes meten wij het imago van jouw merk in het onbewuste, daar waar keuzes gemaakt worden.

  1. 09_BackgroundInfo_clr

    Lijst van relevante merkassociaties

    Samen beginnen we met het selecteren van relevante merkassociaties en concurrenten. Zo leggen we de basis voor een scherp, vergelijkend imago-onderzoek.

  2. Clusteranalyse met relevante associaties voor gedragsintentie

    In het vooronderzoek bepalen we met een clusteranalyse welke associaties samenhangen met gedragsintentie, zoals NPS. Zo krijg je inzicht in welke combinaties van associaties de meeste impact hebben op voorkeur, loyaliteit of overstapgedrag.

  3. riat

    Meten van de associaties in het onbewuste van de consument

    De relevantie van de associaties meten we me RIAT: een kwantitatief associatie-onderzoek onder tijdsdruk. Deelnemers geven zo snel mogelijk aan of een bepaalde associatie past bij een merk. Door deze tijdsdruk schakelen we bewuste controle en over-rationalisatie uit. Zo meten we de mate waarin een associatie onbewust en automatisch is ingebed in het brein – een sterke voorspeller van gedrag.

  4. Vaststellen op welke associaties er gefocust moet worden voor groei

    We brengen in kaart welke associaties klanten koppelen aan jouw merk. Zo wordt duidelijk welke associaties versterkt moeten worden om groei te realiseren – én waar de zwakke plekken van concurrenten liggen die je kunt benutten.

    📱📤 Vraag vrijblijvende offerte aan

Wat levert het je op?

Binnen 5-7 werkdagen ontvang je:

  • Een overzichtelijke rapportage met daarin de resultaten en antwoorden op de onderzoeksvragen.
  • Advies over het bereiken van het gewenste imago.
  • De zekerheid dat je goed onderbouwde tactische en strategische beslissingen neemt die bijdragen aan de groei van jouw merk.


Bij ons ontvang je niet alleen de onderzoeksresultaten. We zijn jouw sparringspartner en denken mee over grotere strategische imago vraagstukken. 

Neem contact op

Deze bedrijven gebruiken Neurensics al om hun imago te optimaliseren

 
imke2-tekengebied1-2
Nederlandse Spoorwegen NS logo Neurensics
Centraal Beheer Logo Neurensics
Mentos Logo Neurensics
a.s.r. logo Neurensics-1
Smint Logo Neurensics
NIBC Direct logo Neurensics
Essent logo Neurensics
Vattenfall logo Neurensics
Contact

Neem contact op

Vladimir Den Baars

Client Director

Meer weten over Imago onderzoek?

Vladimir den Baars Neurensics

Andries van der Leij

Head of Research & Development

Meer weten over onze onderzoekstechnieken?

Andries van der Leij Neurensics
Neem contact op

Ben je geïnteresseerd en heb je vragen over wat imago onderzoek voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Vladimir.

Vladimir den Baars Neurensics

Vladimir Den Baars

Sluiten
Neem contact op

Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.

Andries van der Leij Neurensics

Andries van der Leij

Sluiten

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA