fNIRS in neuromarketing-onderzoek

  “Het liefst zou ik een consument met een MRI-scanner op zijn hoofd door de supermarkt laten lopen”

  Onno Brokke, General Manager, Granfood

  • Meet diep in het brein onbewuste processen

  • Biedt samen met MRI het meest complete inzicht in het effect van communicatie- en marketinguitingen

  • Te gebruiken op locatie


  Methode_fNIRS

   


  Wat is fNIRS?

  fNIRS staat voor functionele near-infrared spectroscopy; een niet-invasieve techniek om de hersenactiviteit te meten. Het maakt gebruik van licht met infrarode golflengten om veranderingen in de zuurstofniveaus in het bloed te detecteren, wat een indicator is van hersenactiviteit.

  Met fNIRS zie je met name het verschil tussen emotionele en cognitieve activiteit. In de verhouding tussen die twee kun je de mate van overwegend onbewuste affectie zien die een stimulus opwekt.

  Ons gedrag wordt bepaald door overwegend onbewuste en emotionele processen. Met fNIRS kun je goed onderzoeken of een product of dienst onbewust op een betere waardering mag rekenen dan een vergelijkbaar ander product of dienst.

  En omdat fNIRS net als EEG draagbaar is, kan dit in context onderzocht worden. Bijvoorbeeld op point of sale, bij evenementen of in onderzoek waar de respondent niet in staat is om naar een MRI-scanner te komen of een dergelijke scanner niet voor handen is.

  Hoe werkt fNIRS?

  fNIRS werkt door nabij-infrarood licht door de hoofdhuid en de schedel te schijnen dat wordt geabsorbeerd door de hemoglobine in de bloedvaten van de hersenvaten. Hersencellen die actief zijn consumeren direct zuurstof. Zuurstofrijk bloed reageert anders dan zuurstofarm bloed. Met fNIRS meet je de fluctuaties in zuurstofconsumptie van de hersencellen. 

  De hersenactiviteit wordt opgevangen via de cap die respondenten op hun hoofd hebben. De cap lijkt op een badmuts en bestaat uit elektroden (sensoren) die de opgevangen hersenactiviteit doorstuurt naar de computer waar software zorgt voor de analyse.

  fNIRS_in_neuromarketing

  De groene stippen verwijzen naar de voorkant van de hersenen, de blauwe naar de diepere gebieden. De groene stippen vertegenwoordigen vooral bewuste feitelijke gebieden, de blauwe onbewuste emotionele gewaarwordingen. Met name de activering van deze laatste en de mate waarin dat gebeurt, stuurt ons gedrag op basis van gevoelens van beloning. 

  De voordelen van fNIRS

  fNIRS biedt vele voordelen om consumentengedrag te voorspellen:

  • fNIRS is de op één na beste neuromarketing-techniek als het gaat om het voorspellen van consumentengedrag, zoals koopintentie, loyaliteit of merkwaardering.

  • fNIRS meet hersengebieden die voor alle andere apparatuur, MRI uitgezonderd, onbereikbaar is.

  • fNIRS is draagbaar, de apparatuur compact en is daarmee schaalbaar, kan wereldwijd ingezet worden en kan hersenactiviteit meten in een natuurlijke omgeving.

  • fNIRS is een directe meting in het brein waardoor er met kleine steekproef gewerkt kan worden, soms zelfs met slechts 24 personen per doelgroep.

  Niet meten, maar voorspellen

  Je wilt niet iets meten, je wilt iets weten. En als het om consumentengedrag gaat wil je iets voorspellen. Dat doen we bij Neurensics en in de meeste gevallen vraagt dat om een combinatie van onderzoeksmethodieken, zo ook met fNIRS.  Eye Tracker fMRI Neuromarketing Tele2 reclame..

   

  fNIRS in combinatie met Eye Tracking en BGI

  We combineren fNIRS met Eye Tracking en Brain Guided Interpretation (BGI) om tot antwoorden op marketingvraagstukken te komen.

  • Eye Tracking

   Veelal wordt er tijdens fNIRS-onderzoek gebruik gemaakt van Eye Tracking. Dit registreert waar mensen naar kijken, hoe lang en in welke volgorde.

   Zo wordt gemeten welke specifieke elementen in een marketing-uiting de aandacht trekken. Eye Tracking maakt gebruik van infrarood sensoren die de positie van de ogen op de millimeter lokaliseren en volgen waarop gefocust wordt.

   In combinatie met fNIRS weet je waar mensen naar kijken, hoe ze dat ervaren en waarderen. Het is een mooie toevoeging op fNIRS, omdat Eye Tracking alleen nooit volstaat. Het oog kijkt, maar het brein ziet.
  • Brain Guided Interpretation (BGI)

   Na de analyse van het onderzoek, volgt de interpretatie.  Hiervoor zetten we BGI in: een online vervolgonderzoek waarmee we een inhoudelijke verdieping geven aan de fNIRS-resultaten.

   We verkrijgen diepgaandere informatie over de opgewekte emoties en reacties en waardevolle informatie over expliciete KPI's, zoals de merkkoppeling en boodschap-overdracht. 
  Contact

  Neem contact op

  Andries van der Leij

  Head of Research & Development

  Meer weten over fNIRS of andere technieken?

  Andries van der Leij Neurensics

  Walter Limpens

  Senior Client Executive

  Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden?

  Walter Limpens Neurensics

  Heb je vragen over fMRI of over andere technieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.

  Andries van der Leij Neurensics

  Andries van der Leij

  Start een project

  Heb je vragen over wat Neurensics voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact op met Walter.

  Walter Limpens Neurensics

  Walter Limpens

  Wij werken samen met

  uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA