Verhoog de effectiviteit van verpakkingen met mentale simulatie

Een verpakking waarop te zien is dat iemand het product gebruikt zorgt voor mentale simulatie. Hierdoor wordt de consument verleid om het product óók te gebruiken. Echter, dit moet wel op de juiste manier gebeuren, anders werkt het averechts. Ontdek hier hoe je dit effect op een juiste manier inzet.

Lees verder

NeuroPackaging learnings

Download alle 6 learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

Als je denkt aan een verpakking van een huishoudelijk product, wat zie je dan voor je?

Waarschijnlijk het product dat op de een of andere manier gebruikt of gehanteerd wordt. Dit is goed, want laten zien dat iemand anders het product gebruikt zorgt ervoor dat de consument wordt verleid om het product óók te gebruiken.

Dit heeft te maken met mentale simulatie: een onbewust proces waarbij het brein al bezig is met het gebruiken van een product als we iemand anders het product zien gebruiken. Zodra wij bijvoorbeeld een glas met drinken op tafel zien en een hand die er naar toe gaat, dan is ons brein onbewust bezig met het oppakken van het glas.

Een mooi voorbeeld hiervan komt uit een onderzoek van Neurensics voor de verpakking van een Philips strijkijzer.

Philips case strijkijzer v2

Na het onderzoeken van beide verpakkingen met fMRI kwam naar voren dat het vasthouden van het strijkijzer met de rechterhand beter scoorde ten opzichte van het vasthouden met de linkerhand. Het vasthouden met de linkerhand wekte onbewust zelfs wat afkeer op. Lees hier de gehele Philips case.

Deze resultaten zijn het gevolg van het feit dat 90% van de bevolking rechtshandig is. Het is dus makkelijker voor het brein als het strijkijzer met de rechterhand wordt vastgehouden; onbewuste mentale simulatie kan hierdoor makkelijker plaatsvinden. Het vasthouden met links zorgt onbewust voor een soort “error”, wat op emotioneel vlak in ons brein wordt vertaald in afkeer.

Kijk ook maar eens naar deze twee schaaltjes met yoghurt en de positie van het lepeltje. De afbeelding rechts werkt beter dan de afbeelding links, doordat het lepeltje makkelijker met rechts vast te pakken is.

Packaging learning 1 - mentale simulatie - moeilijker met linkshandige visuals

Deze bevindingen zijn uiteraard niet alleen terug te vinden bij afbeeldingen op verpakkingen. Het geldt voor alle afbeeldingen die in marcom worden gebruikt. In deze visuals van Coca-Cola worden de flesjes met de 'verkeerde' hand vastgehouden (met links). Hierdoor is het moeilijker om mentale simulatie te laten plaatsvinden.

packaging learning 1 linkshandig werkt niet goed voor mentale simulatie

Advies: Zorg ervoor dat de afbeelding op jouw verpakking het zo makkelijk mogelijk maakt om mentale simulatie te laten plaatsvinden. Hou er dan bijvoorbeeld rekening mee dat 90% van de mensheid rechtshandig is en dat het gewenste gedrag zo makkelijk mogelijk uitvoerbaar moet zijn.

Download de NeuroPackaging learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA