Retailer: ga voor de Roetpiet!

Als retailer kun je het beste voor de Roetpiet gaan. Deze wekt onbewust positieve emoties op en scoort veel beter dan de Kleurenpiet.

Lees verder

Nu de pepernoten weer in de winkel liggen zie je online ook de eerste Zwarte-Pieten-discussies voorbijkomen. We gaan nu niet in op dit maatschappelijke vraagstuk, maar op de economische consequenties hiervan voor retailers. Want ben je een retailer, dan vraag je je wellicht af hoe je nu het beste de Sinterklaasperiode in kunt gaan: met Roetpieten? Kleurenpieten? Helemaal geen Pieten? Of hou je het toch gewoon bij het oude? 

Nu kun je als marketeer hier vrijwel geen onderzoek naar doen, omdat de groepsdruk enerzijds en de beladenheid van het onderwerp anderzijds het onmogelijk maakt om dit uit te vragen met een vragenlijst. Toch is er een manier om dit te onderzoeken: met een neurostudie. 

Pieten in het brein

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat fMRI beter is in het voorspellen van wat wij mensen vinden en doen, dan wat wij daar zelf over zeggen. Daarom heeft Neurensics met fMRI onderzocht wat nu het beste alternatief is voor de Zwarte Piet. 

De vragen die wij hebben beantwoord zijn:

  1. Welke Piet wordt door de gemiddelde consument het meest gewaardeerd?
  2. Is het commercieel verstandig om je daarbij aan te sluiten?

Kleurenpiet wordt als irritant ervaren

Als je naar de grafiek hieronder kijkt, dan zie je dat de Roetpiet (oranje bolletje) en de Zwarte Piet (grijze bolletje) vrijwel gelijk scoren op de positieve emoties (zie NEG ---> POS Balance). Dit vertegenwoordigt acceptatie. De Roetpiet scoort wat hoger dan Zwarte Piet, maar dit verschil is niet significant. 

Kleurenpiet (paarse bolletje) daarentegen scoort significant slechter dan de andere twee. Dit geeft aan dat het collectieve Nederlandse consumentenbrein de Kleurenpiet ronduit irritant vindt en er niks mee heeft. 

Ondanks de relatieve onbekendheid is er nu al een goede score voor de Roetpiet. Naarmate Roetpiet vaker te zien is, zal de goede score alleen maar oplopen. Het omgekeerde geldt voor Zwarte Piet. Deze scoort nu nog goed, maar door alles wat hieromheen gebeurt, zullen die positieve emoties alleen maar afnemen. 

Roetpiet, zwarte piet, kleurenpiet - welke scoort het best? 

Advies

Wij adviseren retailers om over te stappen naar de Roetpiet. Roetpiet levert meer omzet op en scheelt aanzienlijk in het schmink-werk.

speciaal voor jou

Ben jij nieuwsgierig?

Download learnings
Contact

Neem contact op

Walter Limpens

Client Director

Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden?

Walter Limpens Neurensics

Andries van der Leij

Head of Research & Development

Meer weten over onze onderzoekstechnieken?

Andries van der Leij, Neurensics
Neem contact op

Start een project

Heb je vragen over wat Neurensics voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact op met Walter.

Walter Limpens Neurensics

Walter Limpens

Sluiten
Neem contact op

Leer meer over Neuro onderzoekstechnieken

Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.

Andries van der Leij, Neurensics

Andries van der Leij

Sluiten

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA