Judge a book by its cover

    Voor de thriller 'De provocatie' van David Baldicci was Uitgeverij Bruna geïnteresseerd in welke cover van het boek de meeste aandacht trekt en aanzet tot kopen. Door de reacties in het brein op de verschillende covers te meten kwamen we uiteindelijk tot de beste cover. Would you judge this book by its cover? Lees hier verder.

    Klant Bruna_logo
    Gebruikte technieken
    lees verder

    Achtergrond

    A.W. Bruna Uitgevers geeft al meer dan 145 jaar boeken uit op het gebied van romans, non-fictie en thrillers. Verschillende auteurs zijn door Bruna uitgegroeid tot bekende grote namen binnen de literatuur.

    Naast dat de populariteit van een specifieke schrijver het gedrag van de consument kan beïnvloeden, werkt ook de cover van een boek als belangrijk communicatiemiddel om de lezer te overtuigen het boek aan te schaffen.

    Om te ontdekken welke cover het beste zou werken, ontwikkelende Bruna vijf varianten voor de thriller van bestseller auteur David Baldicci 'De Provocatie'. Deze vijf covers hebben wij vervolgens onderzocht in het brein. 


    De onderzoeksvraag

    • Welke cover is het beste in staat om de consument te verleiden tot het kopen van het boek?


    Hoe is dit onderzocht?

    Om dit te onderzoeken hebben we respondenten in de MRI-scan gelegd waar zij de vijf verschillende covers te zien kregen. Tegelijkertijd werd de hersenactiviteit van de respondenten gemeten op de 13 voor consumentengedrag relevante emoties en brein dimensies. Denk hierbij aan aandacht (Attention), vertrouwen (Trust), begeerte (Desire) en angst (Fear).

    Op deze manier kon duidelijk in beeld gebracht worden welke cover welk emoties opwekte. Bovendien kun je met fMRI goed aflezen welke waarde het brein toekent aan een cover.

    De verschillende covers die met elkaar vergeleken werden waren:

    • Groene vs. Blauwe ogen
    • Schuin aangekeken vs. Recht aangekeken
    • Van je af lopen vs. Naar je toe lopen

    Bekijk de verschillende boek covers hieronder, welke trekt voor jou de meeste aandacht?

    Groene ogen vs. Blauwe ogen

    Boekcover onderzoek David Baldacci blauwe ogen vs groene ogen

    Schuin aangekeken vs. Recht aangekeken

    Boekcover onderzoek David Baldacci recht vs schuin

    Van je af lopen vs. Naar je toe lopen

    Boekcover onderzoek David Baldacci naderend persoon vs van je aflopen persoon

    Resultaten

    Groene ogen vs. Blauwe ogen

    De onderstaande spider laat het breinpatroon zien van de Groene ogen vs. de Blauwe ogen. Hoewel de Groene ogen (groene lijn) sterker de aandacht (Attention) trekken, wekken ze ook afkeer (Disgust) op. Blauwe ogen (blauwe lijn) wekken vertrouwen (Trust) op, opwinding (Lust) en betrokkenheid (Involvement). Deze emoties spelen een belangrijke rol bij aankoopgedrag.

    Bruna coveronderzoek breinpatroon groene vs blauwe ogen

     

    Schuin aangekeken vs. Recht aangekeken

    Ook werd duidelijk dat ogen die je recht aankijken (rode lijn) meer aandacht (Attention) opwekken dan ogen die je schuin aankijken (blauwe lijn). De ogen die je recht aankijken roepen een duidelijk verlangen (Desire) op, opwinding (Lust) en betrokkenheid (Involvement). De schuine blik wekt voornamelijk vertrouwen (Trust) en óók betrokkenheid (Involvement) op.

    Verlangen is een belangrijke emotie voor consumenten om iets te willen kopen. Dit komt onder andere door een verhoogde motivatie om zo snel mogelijk in de behoeften en wensen te voorzien.

    Zoals te zien is, wekken de recht aankijkende ogen ook boosheid (Anger) op. Dit kan komen door de indringende blik met zwart aangezette ooghoeken.

    Bruna coveronderzoek recht vs schuin


    Van je af lopen vs. Naar je toe lopen

    Het laatste resultaat gaf uitsluitsel over het afbeelden van een persoon die van je af loopt vergeleken met een persoon die naar toe loopt. Hoewel beide afbeeldingen genoeg aandacht (Attention), vertrouwen (Trust), betrokkenheid (Involvement) en bekendheid (Familiarity) opwekken is er een groot verschil: een weglopend persoon wekt een sterke afkeer (Disgust) op (rode lijn).

    Bruna coveronderzoek naderend persoon vs van je aflopend persoon

    Dit is een veelvoorkomend fenomeen dat wij nog steeds in reclames en advertenties voorbij zien komen; het gebruik van een weglopend persoon of een beeld dat uitzoomt. Dit wekt meestal negatieve emoties op en daarom raden we het vaak af om te gebruiken wanneer je (keuze)gedrag wilt stimuleren.

    Advies

    De resultaten gaven aan dat recht aankijkende blauwe ogen en een naderend persoon de beste cover combinatie was om koopgedrag te stimuleren. Deze cover was niet door Bruna gecreëerd, maar hebben wij aan hen geadviseerd. En dit advies hebben ze ook overgenomen, zie de cover in de winkel hieronder.

    Bruna Coveronderzoek De Provocatie in de winkel

    Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

    Wij werken samen met

    uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA