Hoe een merk waarde toevoegt aan het product

Vind jij Coca-Cola lekkerder dan Pepsi? Je denkt misschien dat dit daadwerkelijk door het smaakverschil komt. Echter, het komt voornamelijk door het merk zelf. Het merk Coca-Cola voegt waarde toe aan jouw smaak. Ontdek hier hoe dat werkt.

lees verder

11 NEUROBRANDING LEARNINGS

Download gratis alle learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

Merken beïnvloeden de smaakperceptie en laten je beter presteren

Coca-Cola vs. Pepsi - merken beïnvloeden de smaakperceptie

Merken voegen onbewust waarde toe aan de ervaring van de consument. Dit is zo sterk dat het bijvoorbeeld de smaakbeleving beïnvloedt of je beter laat presteren. 

Een goed voorbeeld hiervan is de Pepsi paradox. In een experiment moesten mensen blind Pepsi en Coca-Cola drinken en aangeven welke van de twee het lekkerste was. De meerderheid gaf aan Pepsi het lekkerst te vinden. 

In de ronde erna werd de cola getest met het merk erbij, dus Pepsi of Coca-Cola. Nu vond de meerderheid Coca-Cola het lekkerst. Je ziet hier, de smaak van Coca-Cola was niet zozeer beter dan die van Pepsi, maar het merk Coca-Cola beïnvloedde de smaak, deze verbeterde zelfs.

Het mérk Red Bull geeft je vleugels

 

Het merk Red Bull geeft vleugels, niet het drankje

Dat een merk onbewust waarde toevoegt, is ook aangetoond in het experiment van Plassmann et al.  

In het experiment moesten respondenten puzzeltjes oplossen. De respondenten kregen een blikje Red Bull of een frisdrank met een vergelijkbare Red Bull smaak. De frisdrank werd in een Red Bull blikje aangeboden, zonder dat de respondenten hiervan op de hoogte waren. Zo wisten de respondenten dus niet wat ze nu werkelijk dronken. 

De respondenten die dachten dat zij Red Bull dronken, kregen een beter denkvermogen dan de respondenten die dachten dat zij de frisdrank dronken. Hieruit blijkt, het merk Red Bull geeft je vleugels, niet zozeer het drankje zelf.

Branding maakt jouw product écht beter

Bovenstaande onderzoeken zijn goede voorbeelden van de invloed van branding in het brein. Zo is de Pepsi Paradox herhaald door respondenten in de MRI-scan te leggen. Hieruit bleek dat bij het zien van Coca Cola (en niet bij Pepsi), er iets uit het geheugen wordt gehaald dat waarde toevoegt aan het product. 

Het merk zelf voegt dus letterlijk waarde toe. 

Marketing, en hiermee branding, maakt jouw product dus écht beter. Een merk roept emoties op in het brein die vervolgens consumentengedrag bepalen. 

Als marketeer wil je hierop inspelen. Lees in learning 2 hoe je dit kunt doen.

Download de NeuroBranding learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1