Waarom een rechtshandige visual beter werkt dan een linkshandige

Het wereldberoemde merk Philips verkoopt van alles, zo ook strijkijzers. Philips wilde de verpakking van dit product aanpassen en vroeg aan Neurensics of het nieuwe design genoeg verleiding en koopintentie zou opwekken. Op de verpakking van hun strijkijzer werd het apparaat met links vastgehouden. Wij adviseerden om een identieke verpakking te testen, maar dan met een strijkijzer dat met rechts werd vastgehouden. Ontdek hier waarom deze laatste verpakking het beste werkte.

Klant Philips logo Neurensics
Gebruikte technieken
lees verder

De vraag van Philips

Philips wilde het label op hun bestaande verpakking van een ultra light strijkijzer aanpassen. De vraag was of deze aanpassing zou leiden tot meer verleiding en een grotere koopintentie

Het onderzoek

De nieuwe productverpakking van Philips kreeg een nieuw label (zie linker afbeelding). Neurensics heeft ter vergelijking de verpakking zo aangepast dat het strijkijzer met rechts wordt vastgehouden. Het label bleef hetzelfde (zie rechter afbeelding). 

Philips case strijkijzer NeuroPackaging

Productverpakking meten met fMRI

Om te meten welke van de twee verpakkingen zou leiden tot meer verleiding en het opwekken van koopintentie, hebben we respondenten in de MRI-scan naar de verpakkingen laten kijken.

MRI is de enige techniek waarmee het hele brein gemeten kan worden: bewuste én onbewuste gedachten, rationeel én emotioneel. Hierdoor kan consumentengedrag beter voorspeld worden dan andere vormen van onderzoek.

Het vragen aan mensen wat ze van een verpakking vinden, zorgt ervoor dat ze er té lang over na gaan denken en te veel focussen op kleine elementen. Terwijl consumenten bij een koopbeslissing vaak maar heel even naar een verpakking kijken en daar snel en automatisch iets bij voelen. Deze, vaak onbewuste, emoties meten we met fMRI.

Hierbij is het belangrijk dat een verpakking een goede balans opwekt tussen positieve en negatieve emoties, waarbij de positieve emoties hoger moeten zijn.

Resultaten 

Uit het onderzoek bleek dat de verpakking waarbij het strijkijzer met de rechterhand wordt vastgehouden het beste scoorde. In dit spinnenweb zie je dat het strijkijzer dat met links wordt vastgehouden significant meer Disgust opwekt; een gevoel van afkeer (zie grijze lijn).

Als het strijkijzer met links wordt vastgehouden worden er dus negatieve emoties opgewekt; het zorgt voor een negatief en afstotend gevoel. De vraag is: waarom? 

Strijkijzer spider incl legenda

Verklaring van de resultaten 

Dit resultaat heeft te maken met mentale simulatie: een onbewust proces waarbij het brein al bezig is met het gebruiken van een product. Zodra wij bijvoorbeeld een glas met drinken op tafel zien en een hand die er naar toe gaat, dan is ons brein ook onbewust bezig met het oppakken van het glas. 

Zien we een strijkijzer dat met links wordt vastgehouden terwijl je rechts bent (zoals 90% van de bevolking), dan is de mentale simulatie niet mogelijk of het wordt verhinderd. Dit leidt tot gevoelens van afkeer.

Daarom was ons advies om de verpakking te kiezen waarbij het strijkijzer met de rechterhand wordt vastgehouden, omdat deze een betere balans van emoties opwekt en hierdoor zal leiden tot een grotere koopintentie.


En nu jij:

  • Ga jij jouw verpakking vernieuwen en wil je weten of de nieuwe variant aanzet tot meer verkoop?
  • Of wil je verschillende nieuwe verpakkingsideeën testen?

Neem dan contact met ons op om de onderzoeksmogelijkheden te bespreken.

Bespreek de onderzoeksmogelijkheden

Neem vrijblijvend contact op

Klik hier

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA