Cosmopolitan - Breinonderzoek voorspelt welke cover tot 10% meer verkoop leidt

  Cosmopolitan wilde weten welke cover van hun magazine tot meer verkoop zou leiden. Er waren drie covers met foto's van Sylvie Meis en alle drie de covers lagen in de winkel.

  Om te voorspellen welke cover tot de meeste verkoop zou leiden, is dit op twee manier onderzocht:

  1. Kwalitatief panelonderzoek
  2. Breinonderzoek met fMRI

  De resultaten toonden aan dat onderzoek met fMRI het beste in staat was te voorspellen welke cover tot meer verkoop zou leiden, 10% meer zelfs.

  Mensen zijn nu eenmaal geen goede voorspellers van hun eigen gedrag, breinonderzoek met fMRI wel.

  Ontdek er alles over in dit onderzoek.

  Klant Cosmopolitan_logo
  Gebruikte technieken
  lees verder

  Achtergrond

  Om als magazine tussen alle andere tijdschriften in het schap op te vallen, is de cover misschien wel het allerbelangrijkste. Cosmopolitan weet dit en wilde samen met ons de voorspellende waarde van breinonderzoek met fMRI testen. Er waren drie vrijwel identieke covers met Sylvie Meis en alle drie de covers lagen in de winkel.

  De enige verschillen tussen de covers waren de woorden die onder de foto's van Sylie stonden (Slim, Sexy en Sterk), haar outfit en de kleur van de achtergrond. Voor Slim was de achtergrond paars, voor Sexy rood en voor Sterk roze. 

  De onderzoeksvraag van Cosmopolitan

  Cosmopolitan_case_3_covers-1

  • Welke van de drie covers zal leiden tot de meeste verkoop?
  • Zal er een verschil zijn tussen de resultaten van kwalitatief onderzoek en breinonderzoek met fMRI?

  Onderzoeksopzet

  Om dit te onderzoeken hebben we gebruik gemaakt van kwalitatief panelonderzoek en fMRI. fMRI meet zowel bewuste als onbewuste emoties en reacties diep in het brein om zo consumentengedrag te voorspellen.

  Tijdens het fMRI-onderzoek keken respondenten in de MRI-scanner naar de drie verschillende covers. 

  Tijdens het kwalitatieve panelonderzoek werd er aan respondenten gevraagd welke van de drie covers zou leiden tot de meeste verkoop. 

  Resultaten

  Uit het kwalitatieve onderzoek waarbij respondenten gevraagd werd welke cover zou leiden tot de meeste verkoop kwam cover nummer 2 naar voren: Sexy

  De resultaten van het breinonderzoek toonden aan dat niet nummer 2: Sexy zou leiden tot de meeste verkoop, maar nummer 1: Slim.

  Harde verkoopcijfers laten de winnaar zien

  Aangezien alle drie de covers in de winkel lagen, beschikte Cosmopolitan ook over de daadwerkelijke verkoopcijfers van alledrie. Een duidelijke winnaar, met 10% meer verkoop, was cover nummer 1: Slim

  Conclusie

  Een opvallend resultaat, dat goed aangeeft dat we ons niet altijd bewust zijn van de communicatie-elementen die ons verleiden en beïnvloeden. Met fMRI hebben we wel toegang tot die onbewuste processen en zijn we in staat consumentengedrag te voorspellen. 

  fMRI voorspelt welke reclame 250% effectiever was

  Een ander mooi voorbeeld van hoe fMRI beter in staat is om consumentengedrag te voorspellen/verklaren, is deze case van Bolletje

  Bolletje had twee opvallende TV reclames met humoristische ondertoon. Eén daarvan bleek maar liefst 250% effectiever (euro-voor-euro) dan de andere. Terwijl het ging om opeenvolgende reclames, voor hetzelfde product en volgens hetzelfde concept.

  Een traditioneel vragenlijst onderzoek toonde aan dat beide reclames evengoed scoorden. fMRI kon nauwkeurig voorspellen welke reclame het beter had gedaan (zonder dat we dit van tevoren wisten) én verklaren waarom dit zo was.

  Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

  Wij werken samen met

  uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA