Waarom sterke merken een hogere prijs kunnen vragen

Learning 1 en 2 gingen over de waarde van een merk in het brein. In learning 3 ontdekte je hoe je emoties koppelt aan jouw merk. Maar, branding heeft nog een ander belangrijk voordeel: sterke merken kunnen een hogere prijs vragen. Ontdek in deze learning hoe dat werkt.

Lees verder

11 NEUROBRANDING LEARNINGS

Download gratis alle learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

Topmerken activeren de genotsgebieden in ons brein

Branding Porsche - Sterke merken kunnen een hogere prijs vragen

Bij iedere koopbeslissing die we maken, maakt ons brein een pain & gain overweging (pijn en beloning). 

De nucleus accumbens (NAcc) is het genotsgebied in ons brein dat geactiveerd wordt bij dingen waarvan je genot ervaart. Het zorgt voor een sterk gain gevoel; het maakt dat we ons opgewonden voelen.

De insula anterior is het pijngebied in ons brein. Het wordt geactiveerd bij fysieke pijn, maar ook bij mentale pijn. Geld uitgeven omdat je een product koopt is een voorbeeld van mentale pijn; je neemt namelijk afscheid van het geld dat je ervoor betaalt. 

Ook als je een product niet koopt, neem je afscheid, namelijk van de beloning die je zou ervaren als je het wel had gekocht. Alleen wanneer er een juiste balans is tussen de pain & gain voor een product, zal er overgegaan worden tot een aankoop. 

Branding learning gain & pain

Een sterk merk kan dus een hogere prijs vragen, omdat ze een hogere gain hebben. Het genotsgebied wordt sterk geactiveerd en het merk koppelt een gevoel van beloning aan het product.

Zo ook bij Porsche rijders.

Porsche neuro-onderzoek


Neurensics heeft Porsche rijders in de de MRI-scan gelegd waar zij beelden zagen van onder andere een Porsche. Alleen al door te kijken naar de Porsche werden de genotsgebieden in het brein geactiveerd.

Deze sterke activering in de genotsgebieden maakt dat Porsche rijders eerder bereid zijn veel te betalen voor een Porsche. In de video hierboven kun je het onderzoek bekijken (video in het Engels).

Zorg ervoor dat jouw merk meer gain dan pain opwekt

Wanneer jouw merk het beloningssysteem in het brein voldoende activeert, zijn consumenten dus bereid meer te betalen voor jouw product of dienst. 

Daarom is het van belang te onderzoeken:

  1. Welke associaties van jouw merk het beloningssysteem activeren.
  2. Wat vinden mensen belonend aan jouw merk?
  3. Welke associaties je nog kunt toevoegen aan jouw merk.
Vervolgens kun je met de juiste branding én marketing deze associaties communiceren en vastleggen in het brein van de consument.


Het gevoel van beloning zorgt er dan voor dat zij ook bereid zijn meer te betalen voor jouw product. De hogere prijs wordt dan geaccepteerd.

Ontdek in de volgende learning waarom sterke merken ons een beetje impulsiever maken en we hierdoor sneller voor deze merken kiezen.

Download de NeuroBranding learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA