Maakt een makkelijke merknaam je succesvoller?

Over jouw merknaam denk je natuurlijk zorgvuldig na. Maar wist je ook dat een makkelijke merknaam het beter doet dan een moeilijke? Niet alleen de merknaam versterkt het consumentengemak, alle branding moet er op gericht zijn om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. Dit heeft wederom te maken met het Systeem 1 denken uit learning 2.

Lees verder

11 NEUROBRANDING LEARNINGS

Download gratis alle learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

Investeerders kopen eerder een aandeel met een makkelijke naam

Onderzoek toont aan dat investeerders niet altijd rationeel nadenken tijdens het investeren en bieden op aandelen. Ze maken mental shortcuts, gebaseerd op de naam en afkorting van het merk. Wanneer de afkorting voor de naam van een aandeel makkelijk te lezen is, bijvoorbeeld BAL in plaats van BDL, hoeft het brein geen moeite te doen om de afkorting te lezen. 

Hierdoor worden aandelen met een makkelijk te lezen en uit te spreken naam eerder gekocht dan met een moeilijke. Dit geldt niet alleen voor de naam, maar ook voor de afkorting (Alter & Oppenheimer). 

Een merk moet het consumentengedrag zo makkelijk mogelijk maken

Branding learning 6 - merken moeten consumentengedrag zo makkelijk mogelijk maken

Dat een makkelijke merknaam het beter doet op de aandelenmarkt heeft voor een groot deel te maken met Systeem 1 denken. Bij Systeem 1 denken functioneert het brein snel en automatisch (zie ook learning 2). Dat kan bij het verwerken van een makkelijke naam. Met een moeilijke naam kan dat niet, waardoor het bedrijf of het aandeel niet goed ‘voelt’.

Dit geldt niet alleen voor een makkelijke merknaam. Het geldt voor alles rondom het merk. Een merk moet het consumentengedrag zo makkelijk mogelijk maken.

Dit geldt voor:

  1. De merknaam.

  2. Hoe het merk eruit ziet.
    Consistentie in de huisstijl, zodat het brein het merk altijd direct kan herkennen (het brein hoeft hiervoor geen moeite te doen).

  3. Wat het merk communiceert.
    Consistentie in de look & feel en in de belofte.

  4. Waar het merk verkrijgbaar is.
    Het merk moet makkelijk te kopen zijn, zodat de consument zo min mogelijk moeite hoeft te doen om het merk te verkrijgen.

Conclusie

Zorg ervoor dat jouw merk het consumentengedrag zo gemakkelijk mogelijk maakt. Dan hoeft het brein zo min mogelijk na te denken en vergroot je de kans dat de consument voor jouw product of dienst kiest.

Download de NeuroBranding learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA