Wat doen snel wisselende beelden met onze kijkrichting?

Onze ogen worden aangetrokken door bewegende beelden en daarom is het goed bewegend beeld te gebruiken om de aandacht te trekken naar specifieke elementen (zie ook learning 4). Echter, gaan de beelden te snel, dan fixeren de ogen zich enkel nog op het midden. Er wordt dan niet meer op de details gelet. Lees snel verder.

Gebruikte technieken
fMRI
lees verder

Zorg ervoor dat de beelden niet te snel gaan

Uit eerdere learnings bleek al dat onze ogen aangetrokken worden door (snel) bewegende beelden (learning 4) en dat we de kijkrichting van anderen volgen (learning 8). Maar wat gebeurt er eigenlijk als er heel snel verschillende beelden voorbij flitsen?

In de reclame hieronder van Bloemenbureau volgen beelden zich snel achter elkaar op en aan het eind zijn er zelfs 13 verschillende beelden te zien in slechts 3 seconden. Wat denk jij, is dit nog goed te volgen?

 

We hebben deze reclame gemeten met fMRI door respondenten er in de scanner naar te laten kijken. Tegelijkertijd werd er via Eye Tracking gemeten waar de ogen naar keken.

De reclame scoorde bovengemiddeld hoog op engagement en likability, wat positief is. Echter, de Eye Tracking resultaten laten zien dat een dergelijke versnelling niet goed te volgen is; men blijft enkel nog naar het centrum van het beeld kijken (zie de Eye Tracking video hieronder).

Door op het centrum te focussen kun je de beelden nog globaal verwerken, maar je krijgt niet de mogelijkheid om op de details te letten.

 

Ons advies

Gebruik bewegende beelden om de aandacht van de ogen te trekken, maar zorg ervoor dat de beelden elkaar niet te snel afwisselen. Een goed voorbeeld van een reclame met snel afwisselende beelden waarbij het wel werkt, is Smint.

 

Contact

Neem contact op

Walter Limpens

Senior Client Executive

Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden?

Andries van der Leij

Head of Research & Development

Meer weten over onze onderzoekstechnieken?

Neem contact op

Start een project

Heb je vragen over wat Neurensics voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact op met Walter.

Walter Limpens

sluiten
Neem contact op

Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.

Andries van der Leij

sluiten

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1