Hoe een merk waarde toevoegt aan het product

Red Bull is dé energie drink die je beter laat presteren. Dit is niet zomaar een slogan, want uit onderzoek blijkt dat mensen die Red Bull drinken daadwerkelijk beter presteren. Een duidelijk voorbeeld van hoe branding waarde toevoegt aan het product. Ontdek hier hoe dit werkt.

Lees verder

11 NEUROBRANDING LEARNINGS

Download gratis alle learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

Merken beïnvloeden de smaakperceptie en laten je beter presteren

Merken voegen onbewust waarde toe aan de ervaring van de consument. Het is zo sterk dat het bijvoorbeeld de smaakbeleving beïnvloedt of je beter laat presteren. Dit is onder andere aangetoond in het experiment van Plassmann et al.  

In het experiment moesten respondenten puzzeltjes oplossen. De respondenten kregen een blikje Red Bull of een frisdrank met een vergelijkbare Red Bull smaak. De frisdrank werd in een Red Bull blikje aangeboden, zonder dat de respondenten hiervan op de hoogte waren. Zo wisten de respondenten dus niet wat ze nu werkelijk dronken. 

Het merk Red Bull geeft vleugels, niet het drankje

De respondenten die dachten dat zij Red Bull dronken, kregen een beter denkvermogen dan de respondenten die dachten dat zij de frisdrank dronken. Hieruit blijkt dat het merk Red Bull je vleugels geeft, niet zozeer het drankje zelf.

Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan een placebo-effect. Doordat we denken dat iets werkt, werkt het ook daadwerkelijk beter. In de medische wetenschap is dit effect duidelijk zichtbaar. Zo werkt een rode placebo-pil beter dan een blauwe, omdat pijnstillers vaak rood zijn en we zodoende rode pillen associeren met pijnstillers. Ook ervaren we minder pijn als we een pijnstiller krijgen van een grijze professor dan van zijn jongere assistent. Zo zie je maar dat de associatie die we ergens mee hebben onbewust zorgt voor een effect. Zo kan het ook werken bij merken.

Branding maakt jouw product écht beter

Het Red Bull experiment is een goed voorbeeld van een placebo-effect en de invloed van branding in het brein. Het merk zelf voegt dus letterlijk waarde toe. 

Marketing, en hiermee branding, maakt jouw product dus écht beter. Een merk roept emoties op in het brein die vervolgens consumentengedrag bepalen. 

Als marketeer wil je hierop inspelen. Lees in learning 2 hoe je dit kunt doen.

Download de NeuroBranding learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3lid_van_moa_neurensics