Hoe leid je kijkers naar een specifiek deel van het scherm?

Naast dat een bewegend beeld de aandacht van de kijker trekt (zie learning 4), kun je dit ook bewerkstelligen door de persoon in de reclame ergens naar te laten kijken. Wij mensen kijken automatisch naar het gezicht van anderen en we volgen hun blik. Lees snel verder en ontdek hoe dit werkt.

Gebruikte technieken
fMRI
lees verder

Laat de persoon in je reclame kijken naar het belangrijkste element

Neuromarketing learning 8 - Essent Eye tracking - bepaal de kijkrichting van de kijkersWaar kijk jij naar in deze image? Hoogstwaarschijnlijk naar het gezicht van de man en waarnaar hij kijkt.

En als we je nu vragen van welk bedrijf dit is?

Dan moet je goed zoeken en zul je uiteindelijk het logo links onderin zien. Dat je dit waarschijnlijk niet eerder zag, komt omdat we van nature kijken naar gezichten.

De gezichten en gezichtsuitdrukkingen van acteurs in de reclames zijn daarom erg belangrijk. We lezen de gezichten af en we kijken naar de emoties die zij communiceren (zie ook learning 2). Als baby’s leren we al om, desnoods zonder woorden, erachter te komen wat de ander van plan is of wat die van je wilt.

Op dezelfde manier volgen kijkers bij een reclame ook automatisch de kijkrichting van acteurs. Dit principe kun je gebruiken om de kijkers op een natuurlijke manier te laten kijken naar de elementen die jij wilt, zoals een product shot, een tekst of een merknaam.

Dit geldt overigens voor alle marketing-uitingen en CTA's op websites (je kunt hier zelfs dieren voor inzetten). Als er maar keken wordt naar hetgeen wat jij wilt laten opvallen. Dit zorgt ook nog eens voor gerichte aandacht, waardoor het betreffende beeldelement nog beter wordt verwerkt. 

Nuon kent dit principe en past dit goed toe. Bekijk dit voorbeeld van onze Eye Tracking analyse maar eens.

Contact

Neem contact op

Walter Limpens

Senior Client Executive

Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden?

Andries van der Leij

Head of Research & Development

Meer weten over onze onderzoekstechnieken?

Neem contact op

Start een project

Heb je vragen over wat Neurensics voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact op met Walter.

Walter Limpens

sluiten
Neem contact op

Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.

Andries van der Leij

sluiten

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1