Hoe leid je kijkers naar een specifiek deel van het scherm?

Naast dat een bewegend beeld de aandacht van de kijker trekt (zie learning 4), kun je dit ook bewerkstelligen door de persoon in de reclame ergens naar te laten kijken. Wij mensen kijken automatisch naar het gezicht van anderen en we volgen hun blik. Lees snel verder en ontdek hoe dit werkt.

Gebruikte technieken
Lees verder

13 learnings

Download alle 13 learnings in één keer

Download

Laat de persoon in je reclame kijken naar het belangrijkste element

Neuromarketing learning 8 - Essent Eye tracking - bepaal de kijkrichting van de kijkersWaar kijk jij naar in deze image? Hoogstwaarschijnlijk naar het gezicht van de man en waarnaar hij kijkt.

En als we je nu vragen van welk bedrijf dit is?

Dan moet je goed zoeken en zul je uiteindelijk het logo links onderin zien. Dat je dit waarschijnlijk niet eerder zag, komt omdat we van nature kijken naar gezichten.

De gezichten en gezichtsuitdrukkingen van acteurs in de reclames zijn daarom erg belangrijk. We lezen de gezichten af en we kijken naar de emoties die zij communiceren (zie ook learning 2). Als baby’s leren we al om, desnoods zonder woorden, erachter te komen wat de ander van plan is of wat die van je wilt.

Op dezelfde manier volgen kijkers bij een reclame ook automatisch de kijkrichting van acteurs. Dit principe kun je gebruiken om de kijkers op een natuurlijke manier te laten kijken naar de elementen die jij wilt, zoals een product shot, een tekst of een merknaam.

Dit geldt overigens voor alle marketing-uitingen en CTA's op websites (je kunt hier zelfs dieren voor inzetten). Als er maar gekeken wordt naar hetgeen wat jij wilt laten opvallen. Dit zorgt ook nog eens voor gerichte aandacht, waardoor het betreffende beeldelement nog beter wordt verwerkt. 

Nuon kent dit principe en past dit goed toe. Bekijk dit voorbeeld van onze Eye Tracking analyse maar eens.

Download de neuromarketing learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA