Kunnen negatieve emoties een positief effect hebben?

Een effectieve reclame moet positieve emoties opwekken. Echter, een reclame kan nog steeds effectief zijn als het óók negatieve emoties opwekt. Hier zit wel een belangrijke formule achter: het negatieve (bijv. een probleem) moet sterk opgevolgd worden door iets positiefs (bijv. de oplossing). Lees snel verder hoe dit mechanisme werkt.

Gebruikte technieken
fMRI
lees verder

Negatieve emoties in reclames kunnen werken, onder bepaalde voorwaarden

Neuromarketing Learning 9 - Kunnen negatieve emoties een positief effect hebben? - Neuromarketing - Febreze reclameLearning 1 toonde aan dat een effectieve reclame meer positieve dan negatieve emoties activeert. Betekent dit dan dat je in een reclame nooit gebruik kunt maken van negatieve emoties?

Het antwoord hierop is nee. Je kunt wel degelijk gebruik maken van negatieve emoties, maar onder bepaalde voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarde is dat je het negatieve element in de reclame (het probleem) laat zien en dat dit opgevolgd wordt met de oplossing (iets positiefs).

De reclame van Febreze is hier een goed voorbeeld van. Voor deze reclame heeft Febreze zelfs de Effie award in de VS gewonnen, dé award voor bewezen effectieve reclames.

 

Negatieve emoties worden opgevolgd door positieve

In het begin van de reclame worden de negatieve emoties angst en afkeer opgewekt door de vieze beelden van de afvalcontainer. Vervolgens biedt Febreze de oplossing door, niet geheel verrassend, Febreze aan te prijzen.

Deze reclame is een klassiek voorbeeld van de zogeheten Fear-appeal: de opgewekte angst wordt ingezet om het gewenste gedrag te bereiken. Essentieel voor de werking van deze strategie is dat het negatieve gevoel makkelijk opgelost kan worden door de kijker.

Dit mechanisme, van eerst negatieve emoties opwekken om vervolgens positieve emoties op te wekken d.m.v. de oplossing, is goed te zien in de temporele resultaten hieronder.

De temporele resultaten tonen de balans tussen positieve en negatieve emoties. De 0-lijn is neutraal en alles erboven positief, alles eronder negatief.

Je ziet dat wanneer de afvalcontainer in beeld komt, de lijn daalt. Angst en afkeer worden opgewekt. Wanneer de vrouw Febreze sprayt en de andere vrouw vervolgens diep inhaleert en blij kijkt, stijgt de lijn weer (positieve emoties worden opgewekt).

 

 

 

Contact

Neem contact op

Walter Limpens

Senior Client Executive

Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden?

Andries van der Leij

Head of Research & Development

Meer weten over onze onderzoekstechnieken?

Neem contact op

Start een project

Heb je vragen over wat Neurensics voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact op met Walter.

Walter Limpens

sluiten
Neem contact op

Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.

Andries van der Leij

sluiten

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1