Het belang van het aanraken van een verpakking

Als jouw verpakking voldoende verleidt om opgepakt te worden, dan zorgt dit voor een hogere koopintentie. Dit noemen psychologen het Endownment Effect. Hierdoor ben jij de concurrentie een stapje voor. Lees snel verder hoe je hier gebruik van kunt maken.

Lees verder

NeuroPackaging learnings

Download alle 6 learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

packaging_2_linkedin

Het willen vastpakken van een product is belangrijk om de koopintentie te verhogen. Onderzoek toont namelijk aan dat alleen al het vastpakken van iets ervoor zorgt dat we het meer waard vinden en bereid zijn om er meer voor te betalen.

Dit geldt niet alleen voor het product, maar ook voor de verpakking. Het is belangrijk dat jouw verpakking de shopper verleidt om opgepakt te worden. 

Maar hoe werkt dat dan?

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat het vasthouden van producten zorgt voor een gevoel van eigendom. Als we iets aanraken denken we eerder dat het ons bezit is (Peck & Shu. 2009).  Dit wordt het Endownment Effect genoemd: mensen zijn eerder geneigd een voorwerp te behouden waarvan ze het gevoel hebben dat ze het bezitten.

Naast het willen behouden, zorgt het Endownment Effect ook voor een hogere betalingsbereidheid. Dit zorgt weer voor een hogere koopintentie, aldus Lawrence Williams (assistent professor marketing, Leeds Business school & University of Colorado) en Josh Ackerman (Marketing professor, Sloan school of management MIT).

In de praktijk heeft het Endownment Effect geleid tot een trend bij veel tech-winkels. Waar vroeger alles in de vitrine achter slot en grendel lag, is nu te zien dat bij winkels als Coolblue, Apple en MediaMarkt vrijwel het hele assortiment open ligt voor de consumenten om te voelen en ervaren.

Advies: Zorg ervoor dat jouw verpakking voldoende verleidt om opgepakt te worden. Zo creëer je een Endownment Effect. Dit creëert een hogere koopintentie waardoor je de concurrentie een stapje voor bent.

Of jouw verpakking voldoende verleidt om opgepakt te worden kan worden onderzocht in het brein. Neem voor meer info vrijblijvend contact met ons op.

Download de NeuroPackaging learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA