Waarom gepersonaliseerde verpakkingen goed werken

Het personaliseren van verpakkingen; waarom werkt dat zo goed? Ontdek het in deze learning.

Lees verder

NeuroPackaging learnings

Download alle 6 learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

Coca-Cola Share a coke, waarom werkt personalisatie op verpakkingen zo goed?

In 2013 besloot Coca-Cola om haar merknaam op de flesjes en blikjes in te ruilen voor de 200 meest voorkomende namen van Nederlandse tieners. De campagne “Share a coke with” scoorde erg goed en was zelfs zó effectief dat er een Effie (award voor bewezen effectieve campagnes) mee werd gewonnen. 

Waarom werkte deze personalisatie zo goed?

Dit kan gedeeltelijk verklaard worden door een psychologisch fenomeen genaamd het Cocktail Party Effect.

Ons brein stelt ons in staat om onze aandacht op bepaalde input te richten in een drukke omgeving, zoals tijdens het voeren van een gesprek op een druk congres.

Alle overige geluiden worden dan weggefilterd, totdat iemand in de verte bijvoorbeeld onze naam roept. Opvallend genoeg heeft je naam een dusdanig persoonlijke waarde dat deze je aandacht trekt, zelfs met druk achtergrond geluid.

Cocktail party effect - personalisatie verpakkingen

En laat het trekken van de aandacht nou juist één van de doelen van de verpakking van een “fast-mover” zijn. Doordat Coca-Cola binnen een vol schap met concurrenten de verpakking personaliseerde, werd de aandacht van de consument meteen getrokken wanneer diegene zijn of haar naam op de verpakking zag staan. 

En zelfs als de eigen naam niet meteen te zien was, dan gingen shoppers actief op zoek naar een flesje waar hun eigen naam wel op stond. Een bijzonder gewenst effect van de verpakking.

Het personaliseren zorgt er dus automatisch voor dat de aandacht van de consument niet meer naar andere merken of producten gaat. Hiermee ben jij de concurrent dus een stapje voor.

Advies: Maak jouw verpakking zo persoonlijk mogelijk. Zodra de consument in het deel van de schap kijkt waar jij gepositioneerd bent zal jouw verpakking als eerste de aandacht trekken. Dit verhoogt de kans dat jouw product ook eerder gekocht wordt. 

Download de NeuroPackaging learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA