Ontdek waarom NeuroPricing™ de sleutel is tot het ontdekken van de ideale prijs

  Hoe bereken je nu de ideale prijs voor de maximale omzet? In eigen beheer hebben we drie producten van drie verschillende bedrijven onderzocht: Haribo Goudberen, Hasbro Monopoly en VanMoof S3. Waar de een zijn prijs zou kunnen verhogen, kan de ander deze beter verlagen. Lees hieronder de verrassende resultaten.

  Klant Neurensics_Logo
  Gebruikte technieken
  lees verder

  Achtergrond

  Het berekenen van de prijs wordt nog vaak gedaan door het traditioneel uit te vragen met methodes zoals Van Westendorp en Gabor Granger. Het nadeel hiervan is dat mensen rationeel gaan nadenken over de prijs. En dit is niet hoe mensen in een echte koopsituatie met prijzen omgaan.

  Wat de consument bereid is te betalen, wordt snel en intuïtief bepaald. Het brein maakt snelle calculaties bij het zien van een product of dienst en de bijbehorende prijs. Met uitvragen kom je dus niet achter de echte willingness to pay. Mensen gaan hierdoor juist goed en lang nadenken, wat niet overeenkomt met hoe mensen meestal over prijzen nadenken. Een bijkomend probleem is dat mensen te veel waarde gaan hechten aan wat iets kost in plaats van wat iets oplevert en dus minder bereid zijn om meer te betalen.

  Door de snelle en intuïtieve reactie van de consument te onderzoeken kom je achter de ideale prijs voor de maximale omzet. Hoe je dit onderzoekt laten we zien aan de hand van drie producten van drie verschillende bedrijven: Haribo Goudberen, Hasbro Monopoly en VanMoof S3. Dit hebben we in eigen beheer getest. 


  Hoe is het onderzocht?

  Om dit te onderzoeken hebben we NeuroPricing™ Online gebruikt. We hebben dit onderzoek in eigen beheer gedaan voor Haribo Goudberen, Hasbro Monopoly en VanMoof S3.

  NeuroPricing™ Online is een gamified tool waarbij respondenten verschillende producten en prijspunten te zien krijgen. De prijs gaat van extreem laag naar extreem hoog en is gerandomiseerd. Zo is er bewust geen sprake van een opbouw. De respondent moet bij iedere prijs aangeven of deze goedkoop of duur is. Daarnaast meten we hier de reactietijd. 

   

  Als respondenten snel zijn in het aangeven of iets duur of goedkoop is, hoeft het brein weinig moeite te doen. Wanneer de responsetijd langer is, betekent dit dat het veel inspanning kost voor het brein om een keuze te maken tussen duur en goedkoop. Dit is de prijs waar je als bedrijf naar op zoek bent; de ideale prijs voor de maximale omzet.

  De tool NeuroPricing™ Online is ontstaan is vanuit ons jarenlange pricing onderzoek met EEG. Met EEG wordt er een 'event-triggered' analyse gemaakt: bij verschillende product-prijs aanbiedingen wordt er gekeken welke specifieke gebieden er in het brein worden geactiveerd. De respondenten moeten onder tijdsdruk reageren, zodat er niet nagedacht kan worden over de prijs. 

  Met de hoeveelheid data uit de EEG onderzoeken, hebben we algoritmes gebouwd waarmee we nu in staat zijn om pricing onderzoek online te doen. Dit maakt het schaalbaar, waardoor de klant sneller de onderzoeksresultaten kan ontvangen.

  De resultaten

  De resultaten laten drie verschillende curves zien:

  • Value Perception Distribution - Waardeperceptie
   Deze curve laat zien wat de consument het product gemiddeld waard vindt of bereid zou zijn om ervoor te betalen.

  • Demand - Vraagcurve
   De vraagcurve laat de prijselasticiteit zien: hoeveel mensen haken af naarmate de prijs voor het product of dienst hoger wordt?
    
  • Revenue - Optimale omzetprijscurve
   Deze curve laat letterlijk zien wat de verwachte omzet is bij de verschillende prijspunten: de verwachte vraag x de prijs.
   Als we weten wat de variabele kosten zijn, kunnen we een profit curve modelleren; de verwachte winst.

   

  Goudberen

  Goudberen_neuropricing_onderzoek

  Het NeuroPricing™ Online onderzoek dat we hebben uitgevoerd begon met het testen van de klassieker van Haribo: Goudberen

  Waardeperceptie Goudberen

  In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde waardeperceptie van Goudberen op dat moment. Deze lag een stuk hoger dan de toenmalige prijs van €1.57 (december 2022) namelijk op €2.16. Het brein zegt dus dat Goudberen 59 cent meer waard zijn dan wat ze op dat moment kostten. 

  waardeperceptie_goudberen_NeuroPricing™

  Vraagcurve Goudberen

  Bij de vraagcurve kijken we naar de individuele waardeperceptie curves.

  Zo kun je zien dat voor 15% van de potentiële kopers een prijs van  €1.57 al te hoog was (100%-85%). Voor het merendeel van de potentiële kopers dus niet (85%) (zie linker grafiek).

  Stel dat deze supermarkt de prijs zou verhogen naar 2,50, kun je op dezelfde manier zien dat dan de prijs voor 65% van de potentiële kopers te hoog is geworden (zie rechter grafiek). Op deze manier laat de vraagcurve zien wat het koopscenario is bij verschillende prijspunten.

  vraagcurve_gouberen_85p_NeuroPricing™

  vraagcurve_goudberen_65p_NeuroPricing™

  Optimale omzetprijs Goudberen

  Onderstaande grafiek laat de optimale omzetprijs zien. De optimale omzet prijs ligt op €1.65. Hier zit wel wat rek in naar boven tot €1.74, wat te zien is aan het plateau in de curve. Hierna gaat de curve wel echt naar beneden. Een hogere prijs betekent wel iets minder klanten, zie de omzetcurve hieronder. 

  Goudberen_omzetcurve-1


  Nieuwe prijs Goudberen

  Goudberen_neuropricing_onderzoek_juli_23

  De prijs is door dezelfde supermarkt nu verhoogd naar €1.77. Met NeuroPricing Online hebben we gezien dat deze prijs iets te hoog is: de optimale omzetprijs ligt op €1.65 met een rek naar €1.74.

   

  Monopoly

  De prijs van Monopoly hebben we ook onderzocht.

  Monopoly_toen_huidige_prijs

   

  Waardeperceptie Monopoly

  In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde waardeperceptie van Monopoly. Deze lag iets lager dan de toenmalige prijs van €29.99  namelijk op €27.28 (bovenstaande screen shot was met een korting, wij hebben de toenmalige prijs zonder korting gebruikt €29.99). Wat de consument het gemiddeld waard vindt lag dus €2.71 lager.

  Vergelijk je dit met Goudberen, waar de waardeperceptie hoger lag, zie je dat bij Monopoly de waardeperceptie lager lag.

  waardeperceptie_monopoly_NeuroPricing™

  Vraagcurve Monopoly

  De vraagcurve van Monopoly laat zien dat de toenmalige prijs van €29.99 voor 41% van de potentiële kopers al te hoog was (100%-59%). Zou deze winkel meer potentiële kopers willen aantrekken, dan zou de prijs verlaagd moeten worden.

  vraagcurve_monopoly_59p

   

  Optimale omzetprijs Monopoly

  Onderstaande grafiek laat de optimale omzet prijs zien. De optimale omzetprijs ligt op €24.99. Als je kijkt naar de maximale omzet, is de huidige prijs aan de hoge kant. Bij een lagere prijs zou er dus een meer omzet behaald kunnen worden.

  optimale_omzetprijs_monopoly_NeuroPricing™

   

  Nieuwe prijs Monopoly

  Monopoly_neuropricing_onderzoek_juli

  Inmiddels is de prijs van Monopoly bij dezelfde winkel verhoogd naar €34.99,-. De onderzoeksresultaten laten zien dat dit weleens een riskante keuze zou kunnen zijn. De gemiddelde waardeperceptie van de consument ligt namelijk lager.

  Er is wel een andere manier om dit op te lossen en dat is om de mentale waarde van het product te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het verpakkingsdesign aan te passen of de merkcommunicatie. Zie in deze case hoe je dat kunt doen. NeuroPricing™ (Online) laat je in alle gevallen zien wat de 'fit' is van de waarde van het product in het consumentenbrein en de verkoopprijs.

   

  VanMoof

  Ook hebben we een model van VanMoof onderzocht, de S3. We moeten hierbij zeggen dat de doelgroep voor dit onderzoek gemiddeld Nederland was. Dit is niet de doelgroep van VanMoof, wat de resultaten beïnvloed heeft. 

  VanMoofS3_toenmalige_prijs_NeuroPricing™

  Waardeperceptie VanMoof S3

  In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde waardeperceptie van de VanMoof S3. Deze ligt een stuk lager dan de toenmalige prijs van €2.498 namelijk op €1.916. Wat gemiddeld Nederland een VanMoof gemiddeld waard vindt lag dus €582 lager.

  waardeperceptie_vanmoof_s3_NeuroPricing™

  Vraagcurve VanMoof S3

  De vraagcurve van de VanMoof S3 laat zien dat de toenmalige prijs van €2.498 voor 53% van de gemiddelde Nederlandse potentiële kopers al te hoog was (100%-47%). 

  vraagcurve_vanmoofs3_47p

   

  Optimale omzetprijs VanMoof S3

  Onderstaande grafiek laat de optimale omzetprijs zien. De optimale omzetprijs ligt op €1899,-. Als je kijkt naar de maximale omzet, is de huidige prijs aan de hoge kant. Bij een lagere prijs zou de omzet zou stijgen met 33%. 

  optimale_omzetprijs_vanmoofs3_NeuroPricing™

   

  [Update] VanMoof Failliet

  Dit onderzoek hebben we in december 2020 uitgevoerd. Inmiddels is VanMoof failliet. Het enige wat ons onderzoek aantoont, is dat voor gemiddeld Nederland de prijs van de VanMoof S3 te hoog was. Bij een lagere prijs, zou de omzet met 33% stijgen. Aangezien de vraag naar VanMoof al hoog was en de kosten voor reparatie ook, zouden meer kopers voor VanMoof waarschijnlijk niet wenselijk zijn geweest.

   

  Conclusie

  NeuroPricing (Online) laat zien wat de ideale prijs is voor de maximale omzet. De resultaten laten zien dat het per product verschilt of het verstandig is om je prijs te verhogen, verlagen of dat de huidige prijs al de ideale was. 

  In alle gevallen is het belangrijk dat je weet wat de mentale waarde van je product is in het brein van de consument. NeuroPricing™ (Online) geeft je die mogelijkheid en laat alle scenarios zien bij verschillende prijspunten. Als we van de klant de variabele kosten ontvangen, zijn we zelfs in staat om met NeuroPricing™ (Online) de maximale winst te berekenen. Zo geeft NeuroPricing™ (Online) meer inzicht in de ideale verkoopprijs dan traditioneel uitvragen.

  Pas als je die informatie hebt kan je een fact-based beslissing nemen om bijvoorbeeld je prijsstelling aan te passen of om te gaan werken aan de waarde van je product. 

  Contact

  Neem contact op

  Vladimir den Baars

  Senior Client Executive

  Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden?

  Vladimir den Baars Neurensics

  Andries van der Leij

  Head of Research & Development

  Meer weten over onze onderzoekstechnieken?

  Andries van der Leij Neurensics
  Neem contact op

  Start een project

  Heb je vragen over wat Neurensics voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact op met Walter.

  Vladimir den Baars Neurensics

  Vladimir den Baars

  Sluiten
  Neem contact op

  Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.

  Andries van der Leij Neurensics

  Andries van der Leij

  Sluiten

  Wij werken samen met

  uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA